Exkluzívne na Slovensku, nižší štandard už pár kilometrov na západ

Realitné spoločnosti sa predháňajú v expresívnom pomenovaní developerských nepodarkov. Exkluzívna stavba, luxusný byt, nadštandartná ponuka, nízkoenergetická stavba, kvalitné materiály, ideálna poloha a pod...samé superlatívy! A realita reality - zúfalosť a klamstvo. 

 

Pred časom som si začal v Bratislave a v jej blízkom okolí hľadať vhodný byt. Navštívil som desiatky nehnuteľností s tým, že som dal najskôr prednosť novostavbám v domnienke, že budú koncipované moderne a ich technické vybavenie bude priamoúmerné ich cene. Reklama o týchto nehnuteľnostiach hovorí ako o exkluzívnej stavbe, luxusných nadštandartne vybavených bytoch i službách.

Tu je opis jednej z nich:

Vstup ku objektom bol uspokojivý a v tomto bode sa priznám, že i nadštandardný. Rampa, vrátnik, SBS a ďalšie služby boli predzvesťou lepšieho bývania. Luxusnou, však bola cena dokonca i za exteriérové parkovacie miesto o parkovacom boxe v garáži ani nehovoriac.  

To, že je niečo nové, nemusí byť nadštandardné. I výťahy v Petržalských panelákoch boli nové a pekné, pričom sa zásadne od súčasných ( teda tých čo sa inštalujú u nás) veľmi neodlišujú. Výťah ktorý sa dá ovládať i hlasom, keď máte plné ruky, a ktorý Vám hlási na ktorom poschodí sa nachádzate, či výťah ktorý vyvezie Vášho hosťa len do poschodia kde bývate Vy a nie inam, som na Slovensku ešte nestretol. 

Po obhliadke viacerých bytov v predmetnom bytovom komplexe, sme sa dopracovali ku vrcholu ponuky - byt s označením penthouse za 900 tisíc €. Cena slovom: =devästotisíc EUR za  5 izbový byt s terasou. Tak ako u všetkých ostatných bytov ma zarazilo ich lacné - priemerné vybavenie. Štandardné laminátové dlážky v izbách, klasická keramika v podpriemerne malej kuchyni a v dvoch kúpeľniach by sa dali ešte tolerovať. Sanita JIKA a talianske vodovodné armatúry v nižšej strednej triede však uberali na výnimočnosti interiéru čoraz viac, Na stenách sa u každých dverí vytŕčali zo steny zasekané klasické vypínače v obývačke s "luxusným" kolieskom stmievača. Tragédiou developera bolo osadenie 50EUR-ových radiátorov v celom byte, pre ktoré vyrábal vykurovaciu vodu a TÚV v kuchyni schovaný "ekologický" 1200EUR-ový plynový kotol. Uvedený byt bol výnimočný tým, že na rozdieľ od iných "lacneších" mal klimatizáciu. Klasickú splitovú, ktorá Vám v obývačke fúka studený vzduch na krk, dokonca s diaľkovým ovládaním, pričom Vám na streche hučí jej vonkajšia jednotka. Celková hodnota technického vybavenia bytu nedosahovala ani 50.000€! Ak od kúpnej ceny odpočítame cenu stavby, pričom sa nedalo zistiť na akej úrovni sú jej tepelné straty, tak za výhľad na Bratislavu z tohoto bytu zaplatíte 500 tisíc €.  

Projektant či developer tejto stavby pravdepodobne ešte nepočul o inteligentných toaletách, bezdrôtovom ovládaní  osvetlenia a okenných žalúzií či podlahovom vykurovaní a stropnom chladení, prinajhoršom o fancoiloch, napájaných tepelným čerpadlom či solárnym kolektorom. Taktiež centrálny vysávač či rekuperačná vzduchotechnika s čistením vzduchu sa k nemu ešte nedostala.

Len o 50 tisíc € vyššia investícia do TZB by tento byt urobila skutočne príjemným až luxusným bývaním. Škoda, že bolo šetrené na nesprávnom mieste.